Перейти до основного вмісту

Новини стосовно маркування харчових продуктів в Україні

Інформуємо стосовно найбільш актуальних новин щодо харчових продуктів в Україні.
 
Мовний Закон. 16 липня набув чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови, як державної". Закон встановлює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, проте регулює лише суспільні відносини та не втручається у приватне життя.
 
Закон впливає на інформацію для користувача (маркування продукції, інструкція), рекламні та промоційні матеріали, веб-сайти, публічні заходи (семінари, конференції) та багато іншого. Для значної частини положень встановлено перехідні періоди строком від 6 місяців.
 
Інформація для споживачів. Закон України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” введено в дію 6 серпня 2019 року. Закон встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти, перелік обов’язкової інформації, відповідальність операторів ринку та інше.
 
Серед найбільш значущих змін на маркуванні:

  1. обов’язкове виділення речовин або продуктів, які спричиняють алергію або непереносимість;
  2. зазначенная часових характеристик у вигляді “Краще спожити до..” або “Краще спожити до кінця…”;
  3. необхідність зазначення країни походження харчового продукту або інгредієнту (у передбачених випадках);
  4. гармонізація форми надання інформації про поживну цінність з європейськими вимогами;
  5. зазначення даних про оператора ринку, відповідального за інформацію про харчовий продукт;
  6. введено нові поняття “офіційна назва”, “звична назва”, “описова назва”, “мінімальний термін придатності” та інше;
  7. вимоги до дистанційного продажу.

Оскільки зазначені зміни суттєво впливають на маркування харчового продукту, то був встановлений трирічний перехідний період (до 06.08.2022 року), протягом якого дозволяється виробництво та/або введення в обіг продуктів, які відповідають вимогам попереднього законодавства. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.
 
Одиниці SI. У 2015 році на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна прийняла Правила застосування одиниць вимірювання (Наказ Мінекономрозвитку № 914 від 04.08.2015 р.). Згідно з Правилами, всі виробники споживчої продукції зобов'язані позначати вимірювання продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо). До такої продукції відносяться:

  • харчові продукти (у тому числі дієтичні добавки);
  • лікарські засоби;
  • медичні вироби;
  • косметичні засоби;
  • засоби для дезінфекції та інші.

Наприкінці 2018 року були прийняті зміни до Наказу № 914, які відтермінували перехідний період до 01 січня 2021 року. Таким чином, звертаємо увагу на те, що маркування харчових продуктів, що вводяться в обіг з 01.01.2021, повинно виконуватися з урахуванням міжнародних одиниць SI.

 
Усі зазначені зміни стосуються насамперед маркування. Маєте запитання? Напишіть нам листа на info@cratia.ua, зателефонуйте +38 044 361-48-28 чи завітайте на зустріч