Перейти до основного вмісту

HACCP / ISO 22000

1 жовтня 2012 року Міністерство аграрної політики затвердило наказ №590 "Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)", з метою адаптації Українського законодавства до законодавства Європейського союзу. У цьому законодавчому акті описується необхідність впровадження НАССР. 

Потім 20 вересня 2016 вступив в силу розділ VII закону "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", де прописані уточнюючі дані, а саме: у всіх операторів ринку харчових продуктів повинні бути, принаймні, програми-передумови впровадження системи НАССР. Законодавчо встановлений термін 3 роки, але впровадження планується поетапно: 

  • з 20 вересня 2017 року НАССР став обов'язковим для підприємств (крім малих), які працюють з необробленими харчовими продуктами; 
  • до 20 вересня 2018 НАССР повинні ввести всі інші оператори ринку харчових продуктів, крім малих; 
  • до 20 вересня 2019 НАССР повинні впроваджувати навіть представники малого бізнесу, які пов'язані з виробництвом, транспортуванням, зберіганням або розповсюдженням харчової продукції.

Малими вважаються ті підприємства, які постачають продукти харчування кінцевому споживачеві, мають не більше 10 осіб робочого персоналу, розташовані на площі не більше 400 квадратних метрів. А також ті, які не поставляють продукти харчування кінцевому споживачеві, і мають не більше п'яти осіб робочого персоналу. 

Завітайте на сторінку нашого веб-сайту з більш детальною інформацією стосовно розробки та імплементації HACCP / ISO 22000. 

Кому потрібен НАССР?

Наступні оператори ринку харчових продуктів поетапно зобов'язані впровадити концепцію аналізу небезпек і критичних контрольних точок (HACCP): 

  • виробники інгредієнтів;
  • виробники і постачальники харчових продуктів(в тому числі дієтичних добавок харчових продуктів для спеціальних медичних цілей; харчових продуктів для контролю ваги);
  • підприємства оптової і роздрібної торгівлі;
  • підприємства громадського харчування; 
  • організації, що надають послуги транспортування, зберігання та дистрибуції харчової продукції;
  • організації, які надають послуги миття та дезінфекції підприємств виробництва харчової продукції;
  • виробники і постачальники обладнання для харчової промисловості;
  • виробники і постачальники миючих і дезінфікуючих засобів;
  • виробники і постачальники пакувальних та інших матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

 

Компанія “Кратія” пропонує роботи з аналізу поточної ситуації, розробки та впровадження принципів НАССР, для подальшої сертифікації і поліпшення безпеки кінцевої продукції та/або послуги. 

Компанія “Кратія” готова надати ряд вищеописаних послуг не тільки для українських виробників, але і для країн пострадянського простору, серед яких: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.

Якщо Ви не можете самостійно визначити чи можуть бути застосовані принципи НАССР до Вашого виду діяльності – зверніться до нас. 

Консультації надаються безкоштовно, пишіть нам на електронну адресу info@cratia.ua  телефонуйте за номерами: +38 (044) 332-42-94, 221-71-29, або приїжджайте на зустріч безпосередньо до нашого офісу.