Консультація

Новини щодо косметичних та харчових продуктів, дезінфектантів (Вересень, 2022)

Ми висвітлюємо найбільш важливі регуляторні новини стосовно косметичних засобів, харчових продуктів та засобів для дезінфекції.

З 24 лютого Україна захищається від російської збройної агресії, в країні діє воєнний стан. Кожного дня війська агресора завдають ракетних ударів по цивільній інфраструктурі. 4 вересня 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомило про 13 917 втрат серед цивільного населення в Україні, з яких 5 718 убитих і 8 199 поранених. Зазначається, що реальні цифри значно вищі, оскільки підтверджується кожен випадок, а отримання інформації суттєво ускладнено.

Компанія “Кратія” в середині березня повністю відновила роботу, станом на сьогодні ми виконуємо абсолютно всі види регуляторних послуг.

Ми вдячні міжнародній спільноті за підтримку, завдяки якій ми можемо захищатись та вірити у світле майбутнє. Ми вдячні багатьом нашим партнерам, які надають гуманітарну допомогу, яка так необхідна сьогоденній системі охорони здоров’я. Ми вдячні кожному в світі, хто має емпатію та допомагає українцям. Ми безкінечно вдячні ЗСУ та теробороні, лікарям та медичним працівникам, співробітникам інфраструктури, волонтерам та багатьом іншим.
 
Держпродспоживслужба
З 13.05.2022 року Держпродспоживслужба відновила роботу з прийому заяв на видачу висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи. При цьому був змінений порядок проведення цієї процедури – була введена вимога на отримання від Держпродспоживслужби направлення на проведення експертизи до відповідної експертної комісії та виконавця робіт.
 
Зміни у регулюванні дитячого харчування
Нагадуємо, що з 13.05.2022 року вступив в дію Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства Європейського Союзу”.

Закон вніс суттєві зміни у вимоги щодо виробництва, обігу та реклами дитячого харчування, основними з яких є:

  • Зміна процедури введення в обіг дитячого харчування – скасована державна реєстрація дитячого харчування та вимога отримання висновку санітарно-епідеміологічної експертизи, натомість запроваджено обов’язкове надсилання в компетентний орган Повідомлення про намір введення в обіг.
  • Зміна вимог до складу дитячого харчування (вводиться заборона використання певних інгредієнтів) та маркування (змін зазнала обов’язкова інформація, встановлення заборони зазначення певних фраз тощо).
  • Заборона реклами дитячих сумішей початкових та дитячих сумішей для подальшого годування з чітко визначеними винятками.
  • Розширення переліку порушень вимог харчового законодавства, за які передбачається накладання на оператора ринку штрафних санкцій (порушення вимог щодо надсилання повідомлення про намір введення в обіг, пропонування до реалізації або реалізація дитячого харчування, в якому вміст або кількість інгредієнтів не відповідають вимогам законодавства, або містить заборонені речовини / інгредієнти) та законодавства у сфері реклами.

Компанія “Кратія” пропонує аналіз складу та розробку маркування відповідно до вимог оновленого законодавства, а також добровільну послугу з отримання в експертних організаціях документу, що підтверджує відповідність дитячого харчування вимогам законодавства за показниками безпеки. Цей документ може бути доданий до Повідомлення про намір введення в обіг в доповнення до переліку обов’язкових документів.
 
Технічний регламент на косметичну продукцію
Нагадуємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2021 р. № 65 був прийнятий “Технічний регламент на косметичну продукцію”, який мав вступити в дію з 3 серпня 2022 року.

Але дата набуття чинності Технічним регламентом була перенесена на 3 серпня 2024 року. Крім того затвержений додатковий дворічний перехідний період до 3 серпня 2026 р., протягом якого можливо надавати на ринку косметичну продукцію як за “старим” законодавством, так і за “новим” Технічним регламентом.

Перехідний період надає можливіть операторам ринку косметичної продукції підготуватися до вступу в дію Технічного регламенту. Рекомендуємо операторам ринку завчасно почати підготовку, включаючи але не обмежуючись впровадженням належної виробничої практики (GMP) на виробництві, розробкою інформаційного файлу на продукт та підготовкою звіту з безпеки, перевіркою складу продукту та оновленням маркування.

Крім того, оскільки Технічний регламент розроблено на основі Регламенту (ЄС) № 1223/2009 від 30 листопада 2009 року на косметичну продукцію, тому виконання вимог українського регламенту означає виконання більшої частини вимог європейського документу, що є шляхом виходу українського виробника на ринок Європейського Союзу.
 
Скасування переліку критичного імпорту
7 липня Кабінетом Міністрів України ухвалено зміни до Постанови №153 від 24 лютого 2022 року, якими скасовується перелік товарів критичного імпорту. Це означає можливість здійснювати платежі в іноземній валюті нерезидентам за будь-яку продукцію.
 
Маркування державною мовою
Листом №15.1.4-10/6024 від 02.06.2022 року Державна Служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що винятки стосовно маркування застосовувались для уникнення критичної ситуації та штучного дефіциту на початку воєнного стану, проте у зв’язку з поступовим пристосуванням до нових умов, компетентний орган звертає увагу на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства про права споживачів.
 
Мораторій на державний ринковий нагляд та контроль продукції
Постановою КМУ №303 від 13.03.2022 року тимчасово припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. З 31.08.2022 р. були внесені зміни, які уточнюють, що на період дії воєнного стану дозволені позапланові заходи державного нагляду (контролю) в окремих сферах.

Додатково, Постановою КМУ від 3 травня 2022 р. №550 припинено здійснення митними органами державного контролю нехарчової продукції. Мораторій діє до припинення або скасування воєнного стану в Україні.
 
Заборона російських продуктів
Постанова КМУ від 09.04.2022 №426 встановлює заборону ввезення на територію України товарів з країни-агрессора.
 
Україна держава-кандидат на членство у ЄС
23 червня Україна здобула статус держави-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Статус кандидата юридично визначає рух України до повноцінного членства в ЄС. Даний рух передбачає подальше наближення законодавчої системи, інфраструктури, принципів та практик України до Європейського Союзу.
 
Маєте запитання? Зверніться до нас:
+38 (044) 332-42-94, +38 (044) 384-48-69
вул. Багговутівська 17-21, 6-й поверх, м. Київ, 04107, Україна
info@cratia.ua

ПОПЕРЕДНЯ НАСТУПНА
Будьте в курсі - підпишіться на нашу розсилку.

Ми професійно виконуємо реєстрацію лікарських засобів, оцінку відповідності медичних виробів, сертифікацію косметики, засобів для дезінфекції та спеціальних харчових продуктів в Україні.
Найкраще про нашу експертизу та якість роботи можуть розповісти наші партнери, міжнародні корпорації та національні виробники. За більш ніж 15 років роботи ми виконали роботи для:

  • понад 150 виробників лікарських засобів та активних субстанцій,
  • понад 800 виробників медичних виробів та техніки,
  • понад 300 виробників спеціальних харчових продуктів та косметичних засобів.
Необхідна консультація?
Залиште заявку і ми зв’яжемось з Вами: