Консультація

Харчові продукти (HACCP, ISO 22000)

З моменту вступу в силу Договору Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products (ACAA), який є частиною Угоди про Асоціацію Україна-ЄС, в Україні почалася поступова гармонізація законодавства із законодавчою базою ЄС, що спричинило за собою зміни і в сфері харчових продуктів. Такі зміни ввели певні правила для всіх операторів ланцюга виробництва і поставок харчової продукції: виробників, імпортерів, розповсюджувачів оптової та роздрібної торгівлі. Дані правила ґрунтуються на принципах системи HACCP.

Для забезпечення гарантованої безпеки продуктів харчування (в тому числі дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, харчових продуктів для контролю ваги) розроблена концепція аналізу небезпек і критичних контрольних точок (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP), яка передбачає систему контролю якості при виробництві харчових виробів за рівнем критеріїв ризику. Сфера застосування концепції НАССР не обмежується лише безпосередніми виробниками харчової продукції. Вона впроваджується також і в суміжних галузях, наприклад, на підприємствах, що виробляють упаковку для харчових продуктів або на підприємствах швидкого харчування. Більш того, всі великі оператори ринку (супермаркети, точки роздрібної торгівлі, ресторанні мережі та мережі швидкого харчування, готелі тощо) вводять внутрішні критерії відбору постачальників за наявністю, а в деяких випадках, сертифікації, системи HACCP у постачальника.
(Визначення та цілі НАССР. Завантажити pdf)

Варто відзначити, що запроваджена концепція НАССР є конкурентною перевагою для участі в різних тендерах. Наявність сертифікату значно підвищує довіру зарубіжних партнерів до підприємств, де діє прийнята в міжнародній практиці система і відкриває зовнішні ринки для експорту. Наявність НАССР не тільки знижує можливі ризики, але і є захистом при перевірках органів ринкового нагляду.

Історія і законодавча основа впровадження НАССР

1 жовтня 2012 року Міністерство аграрної політики затвердило наказ №590 “Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)”, з метою адаптації Українського законодавства до законодавства Європейського союзу. У цьому законодавчому акті описується необхідність впровадження НАССР.

Потім 20 вересня 2016 вступив в силу розділ VII закону “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, де прописані уточнюючі дані, а саме: у всіх операторів ринку харчових продуктів повинні бути, принаймні, програми-передумови впровадження системи НАССР. Законодавчо встановлений термін 3 роки, але впровадження планується поетапно:

  • з 20 вересня 2017 року НАССР став обов’язковим для підприємств (крім малих), які працюють з необробленими харчовими продуктами;
  • до 20 вересня 2018 НАССР повинні ввести всі інші оператори ринку харчових продуктів, крім малих;
  • до 20 вересня 2019 НАССР повинні впроваджувати навіть представники малого бізнесу, які пов’язані з виробництвом, транспортуванням, зберіганням або розповсюдженням харчової продукції.

Малими вважаються ті підприємства, які постачають продукти харчування кінцевому споживачеві, мають не більше 10 осіб робочого персоналу, розташовані на площі не більше 400 квадратних метрів. А також ті, які не поставляють продукти харчування кінцевому споживачеві, і мають не більше п’яти осіб робочого персоналу.

На основі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів, які застосовуються в окремих країнах і регіонах або в окремих ланках харчового ланцюга. Найбільш вживані наступні з них:

  • ISO 22000: 2005 Системи управління безпекою харчових продуктів– вимоги для будь-яких організацій харчового ланцюга– стандарт, розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації(ISO);
  • BRС (British Retail Consortium Global Standard) – британський стандарт асоціації роздрібних торговців;
  • IFS (International Food Standard) – міжнародний стандарт роздрібних торговців;
  • Dutch HACCP – голландський стандарт на систему НАССР;
  • FSSC 22000: 2010 – стандарт для виробників окремих категорій харчових продуктів, який об’єднує вимоги ISO 22000: 2005 та PAS 220: 2008, прийнятий об’єднанням фахівців щодо харчової безпеки Global Food Safety Initiative (GSFI).

Принципи НАССР:

В основі концепції НАССР лежать 7 принципів, які вказують як встановити, забезпечити виконання і управляти НАССР на виробництві. Принципи HACCP –це фокусування на ідентифікації, моніторингу і контролі небезпек в критичних контрольних точках по всьому ланцюгу виробництва:

  1. Проведення аналізу можливих небезпек;
  2. Визначення критичних контрольних точок (ККТ);
  3. Встановлення критичних меж для заходів контролю, з’єднаних з кожної виявленої ККТ.
  4. Встановлення системи моніторингу за контролем ККТ.
  5. Встановлення коригувальних дій, які необхідно вжити, в разі, коли результати моніторингу свідчать, що певна ККТ виходить з-під контролю.
  6. Встановлення процедур перевірки для підтвердження того, що система HACCP працює ефективно.
  7. Розроблення методів документування всіх процедур і ведення записів, пов’язаних із застосуванням цих принципів.

(7 принципів НАССР. Завантажити pdf) 

Кому потрібен НАССР?

Наступні оператори ринку харчових продуктів поетапно зобов’язані впровадити концепцію аналізу небезпек і критичних контрольних точок (HACCP):

  • виробники інгредієнтів;
  • виробники і постачальники харчових продуктів(в тому числі дієтичних добавок харчових продуктів для спеціальних медичних цілей; харчових продуктів для контролю ваги);
  • підприємства оптової і роздрібної торгівлі;
  • підприємства громадського харчування;
  • організації, що надають послуги транспортування, зберігання та дистрибуції харчової продукції;
  • організації, які надають послуги миття та дезінфекції підприємств виробництва харчової продукції;
  • виробники і постачальники обладнання для харчової промисловості;
  • виробники і постачальники миючих і дезінфікуючих засобів;
  • виробники і постачальники пакувальних та інших матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

(Кому потрібна НАССР. Завантажити pdf) 

Компанія “Кратія” пропонує роботи з аналізу поточної ситуації, розробки та впровадження принципів НАССР, для подальшої сертифікації і поліпшення безпеки кінцевої продукції та/або послуги.

Умовно нашу роботу можна розділити на кілька етапів:

  • попередній аудит (зазвичай–з виїздом на місце) підприємства з метою ознайомлення з усіма виробничими процесами;
  • визначення умов виробництва (ідентифікація біологічних, хімічних, якісних і фізичних факторів, які негативно впливають на безпеку кінцевої продукції), умов зберігання, кількості залученого персоналу;
  • визначення небезпечних і критичних контрольних точок у всьому ланцюжку виробничих процесів;
  • розробка процедур коригувальних дій, які спрямовані на підвищення рівня безпеки;
  • розробка процедури моніторингу критичних контрольних точок і розробка процедур коригувальних дій;
  • розробку пакету документації за вимогами стандарту ISO 22000 –від процедур управління документами до процедур коригувальних дій;
  • впровадження ISO 22000, навчання персоналу підприємства основним вимогам стандарту ISO 22000;
  • підготовка і супровід сертифікації, проведення пред-сертифікаційного аудиту з метою усунення поверхневих зауважень;
  • проведення Органом з сертифікації сертифікаційного аудиту та отримання сертифікату ISO 22000;
  • супровід у підтримці концепції НАССР.

Ми готові розробляти і впроваджувати НАССР з урахуванням усіх особливостей вашого підприємства, а також переслідуваних цілей. Такий підхід дозволяє не змінювати процес виробництва, а складати документацію за вже налагодженим процесом.
(Приклади графічних зображень HAСCP (ISO 22000). Завантажити pdf)

Компанія “Кратія” готова надати ряд вищеописаних послуг не тільки для українських виробників, але і для країн пострадянського простору, серед яких: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Монголія, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.

Якщо Ви не можете самостійно визначити чи можуть бути застосовані принципи НАССР до Вашого виду діяльності– зверніться до нас.

Попередні консультації ми надаємо безкоштовно, дзвоніть нам за телефоном +38 (068) 064-78-31+38 (044) 223-61-67, або пишіть на е-мейл info@cratia.ua, або приїжджайте на зустріч безпосередньо до нашого офісу.

Ми професійно виконуємо реєстрацію лікарських засобів, оцінку відповідності медичних виробів, сертифікацію косметики, засобів для дезінфекції та спеціальних харчових продуктів в Україні.
Найкраще про нашу експертизу та якість роботи можуть розповісти наші партнери, міжнародні корпорації та національні виробники. За більш ніж 15 років роботи ми виконали роботи для:

  • понад 150 виробників лікарських засобів та активних субстанцій,
  • понад 800 виробників медичних виробів та техніки,
  • понад 300 виробників спеціальних харчових продуктів та косметичних засобів.
Необхідна консультація?
Залиште заявку і ми зв’яжемось з Вами: