Консультація

Для національного виробника

Виробництво та обіг харчових продуктів (в тому числі дієтичних добавок національного походження) регулюється основним Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», Законом України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин “, а також з 06.08.2019 р. Законом України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”.

Дієтична добавка – це харчовий продукт, що споживається у невеликих визначених кількостях додатково до звичайного харчового раціону, який є концентрованим джерелом поживних речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин (цей перелік не є виключним), і виготовлений у вигляді таблеток, капсул, драже, порошків, рідин або інших формах.

До прийняття рішення про запуск виробництва дієтичної добавки необхідно розробити Технічні умови такого виробництва, а також переконатися, що склад, призначення продукту і рекомендована добова доза відповідають вимогам чинного національного законодавства. Такі вимоги включають:

  • мінімальні та максимальні значення вмісту вітамінів і мінеральних речовин в продукті, що  розраховуються на підставі RDI (recommended daily intake);
  • перелік заборонених харчових добавок (Е-індекс);
  • призначення продукту (показання до застосування);
  • визначення вікової категорії споживача;
  • при необхідності, отримання дозволу незалежного лікаря-педіатра.

Дієтичні добавки, за винятком новітніх, не ввійшли до переліку продукції, що підлягає обов’язковій реєстрації.

Основним документом, що регулює виробництво дієтичних добавок в Україні є Технічні умови

Технічні умови (ТУ) – документ, затверджений оператором ринку, в якому визначені технічні вимоги до харчових продуктів та/або процесів їх виробництва;

Технічні Умови підлягають обов’язковому схваленню Державною Службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба), яке оформляється Висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи (далі, Висновок).

Для виробників, які здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, обов’язковою вимогою є наявність експлуатаційного дозволу.

Експлуатаційний дозвіл – це документ дозвільного характеру, який видається компетентним органом оператору ринку харчових продуктів на підставі результатів перевірки відповідності його потужностей вимогам санітарних заходів.

Для операторів ринку харчової продукції, діяльність яких не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, обов’язковою вимогою є реєстрація виробничих потужностей, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчового продукту, і, як підсумок, їх внесення до державного реєстру виробничих потужностей.

А також обов’язкова наявність на підприємстві системи управління безпечності харчових продуктів на основі принципів HACCP (англ.Hazard Analysis and Critical Control Points) аналіз ризиків і критичні контрольні точки. Мета системи – ідентифікувати, оцінити та контролювати небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів. Важливо, що з моменту набрання чинності розділу VII Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (з 20.09.2016 р.) всі національні оператори ринку, що мають відношення до харчової галузі, зобов’язані розробити і впровадити систему безпечності харчової продукції засновану на принципах НАССР, крім тих які займаються первинним виробництвом. Варто звернути увагу, що даний розділ має різні перехідні періоди, які визначаються в залежності від сфери діяльності операторів ринку.

Первинне виробництво – виробництво та вирощування продукції, в тому числі збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин.

Державний контроль за впровадженням постійно діючих процедур HACCP на всіх підприємствах покладається на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Компанія “Кратія” пропонує комплекс робіт для легалізації (реєстрації) дієтичних добавок (БАД) національного виробництва:

  1. Проведення пред-аудиту передбачуваного місця виробництва, вивчення наявної документації та складання плану дій.
  2. Розроблення та реєстрація Технічних умов виробництва.
  3. Організація отримання Висновку на Технічні умови виробництва.
  4. Перевірка складу продукту та супровідної документації, надання всіх необхідних консультацій.
  5. Організація проведення лабораторних випробувань і отримання звіту щодо безпечності продукту і віднесення його до категорії Дієтичні добавки.
  6. Розроблення проекту маркування (стікер або упаковка), а також, при необхідності, інструкції (листка-вкладиша).

В результаті нашої роботи Ви отримуєте Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на Технічні умови виробництва, звіт від уповноваженої організації на Технічні умови виробництва, а також документ, який підтверджує безпечність продукту, дає йому відповідний статус на території України і містить текст етикетування згідно чинного національного законодавства.

Попередні консультації ми надаємо безкоштовно, дзвоніть нам за телефоном +38 (068) 064-78-31+38 (044) 223-61-67, або пишіть на е-мейл info@cratia.ua, або приїжджайте на зустріч безпосередньо до нашого офісу.

Ми професійно виконуємо реєстрацію лікарських засобів, оцінку відповідності медичних виробів, сертифікацію косметики, засобів для дезінфекції та спеціальних харчових продуктів в Україні.
Найкраще про нашу експертизу та якість роботи можуть розповісти наші партнери, міжнародні корпорації та національні виробники. За більш ніж 15 років роботи ми виконали роботи для:

  • понад 150 виробників лікарських засобів та активних субстанцій,
  • понад 800 виробників медичних виробів та техніки,
  • понад 300 виробників спеціальних харчових продуктів та косметичних засобів.
Необхідна консультація?
Залиште заявку і ми зв’яжемось з Вами: