Консультація

Гігієнічна сертифікація (до 03.08.2022)

Технічне регулювання косметичної продукції в Україні знаходиться у процесі активної гармонізації із законодавством ЄС.

У зв’язку зі вступом в силу Технічного регламенту на косметичну продукцію, затвердженого Постановою КМУ №65 від 20.01.2021 року (з перехідним періодом у 18 місяців), регуляторні вимоги до косметичної продукції можна розділити на два періоди:

  • до 02.08.2022 року – косметична продукція вводиться в обіг на підставі санітарно-епідеміологічного (гігієнічного) сертифіката;
  • з 03.08.2022 – косметична продукція, що вводиться в обіг, повинна відповідати вимогам Технічного регламенту.

У цьому розділі ми розповідаємо про вимоги до сертифікації, які є необхідними для ввезення і введення в обіг косметичної продукції до вступу в обов’язкове застосування Технічного регламенту на косметичну продукцію, тобто до 03.08.2022.

З 2006 року ми професійно виконуємо роботи із сертифікації косметичної продукції в Україні, маємо глибокі знання українського і європейського законодавства, практичний досвід їх застосування. Ми провели сертифікацію більш 300 зарубіжних і національних виробників.

Наші послуги:

Наші фахівці відмінно володіють законодавством, вміють вести листування англійською мовою, мають великий досвід і зможуть відповісти на всі запитання. Почавши співробітництво з нами – Ви отримаєте якісний, професійний і швидкий результат.

Санітарно-епідеміологічна (гігієнічна) сертифікація

Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного і епідеміологічного благополуччя населення» для введення в обіг косметичної продукції потребується санітарно-епідеміологічний сертифікат (гігієнічний сертифікат).

Санітарно-епідеміологічний (гігієнічний) сертифікат – разовий документ, виданий органами державної санітарно-епідеміологічної служби, що підтверджує безпеку для здоров’я і життя людини окремих видів товарів широкого споживання (парфумерно-косметичних виробів, товарів дитячого асортименту, виробів побутового призначення тощо) на підставі результатів проведених санітарно-хімічних, токсикологічних, фізико-хімічних, радіологічних, мікробіологічних та інших досліджень.

Порядок проведення санітарно-гігієнічної експертизи і видачі сертифікатів затверджений Наказом МОЗ України №247 від 09.10.2020 року.
Заявка на санітарно-гігієнічну експертизу містить інформацію про виробника, Заявника (власника висновку), код зовнішньоекономічної діяльності, найменування і сферу застосування та реалізації продукції. Заявка може включати великий список однотипної продукції.

Разом із Заявкою потрібно подати документацію на продукцію і зразки. Інспектування виробництва не проводиться, відповідність GMP не потребується.

Проведення експертизи і видачу за результатами її проведення висновку здійснює Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів. Експертиза включає у себе лабораторні дослідження зразків продукції, експертизу наданих документів, наукове обґрунтування критеріїв безпеки і умов використання продукції.

За результатами проведення експертизи видається висновок (сертифікат), затверджений Головою Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів, із внесенням до електронного реєстру.

Термін дії висновку (гігієнічного сертифіката) для імпортної продукції – 5 років. Після закінчення терміну дії висновку необхідно проходити процедуру заново.

Маркування

Маркування косметичної продукції, що вводиться в обіг за гігієнічним висновком, повинне відповідати Законам України «Про захист прав споживачів», «Про загальну безпеку нехарчової продукції», ДСТУ ISO 22715:2019 «Косметична продукція. Упаковка і маркування» та іншим законодавчим актам.

Маркування повинне включати: 

  • назву продукту, торгову назву;
  • назву і адресу відповідальної особи за надання продукту на ринку;
  • найменування і місцезнаходження виробника;
  • перелік інгредієнтів;
  • призначення продукту;
  • умови зберігання;
  • номінальну кількість;
  • номер партії, дату виробництва та інші дані для ідентифікації продукції;
  • термін придатності;
  • запобіжні заходи;
  • інструкцію з використання;
  • відомості про вміст шкідливих речовин і застереження із застосування;
  • відмітку про наявність у складі генетично модифікованих організмів;
  • відомості про необхідні дії після закінчення терміну придатності і про можливі наслідки у разі невиконання цих дій;
  • якщо застосовне: якщо косметична продукція може бути небезпечною для здоров’я чи майна споживача, або для навколишнього середовища – то інформацію про такі властивості і можливі наслідки.

Інформація надається державною (українською) мовою.

Стікерування не заборонене. Макети на косметичну продукцію, що вводиться в обіг за гігієнічним висновком, не потребує реєстрації.

Наші послуги і роботи

Компанія «Кратія» надає повну регуляторну підтримку та супроводжує на всіх етапах розміщення косметичної продукції на ринку України:

Ми володіємо потрібними знаннями і досвідом проведення робіт, відмінно говоримо і пишемо англійською. Ми візьмемо на себе керівництво і організацію процесу, допоможемо сформувати пакет документів і провести процедуру в стислі терміни.

Попередні консультації ми надаємо безкоштовно, дзвоніть нам за телефоном +38 (068) 064-78-31+38 (044) 223-61-67, або пишіть на е-мейл info@cratia.ua, або приїжджайте на зустріч безпосередньо до нашого офісу.

Ми професійно виконуємо реєстрацію лікарських засобів, оцінку відповідності медичних виробів, сертифікацію косметики, засобів для дезінфекції та спеціальних харчових продуктів в Україні.
Найкраще про нашу експертизу та якість роботи можуть розповісти наші партнери, міжнародні корпорації та національні виробники. За більш ніж 15 років роботи ми виконали роботи для:

  • понад 150 виробників лікарських засобів та активних субстанцій,
  • понад 800 виробників медичних виробів та техніки,
  • понад 300 виробників спеціальних харчових продуктів та косметичних засобів.
Необхідна консультація?
Залиште заявку і ми зв’яжемось з Вами: