Консультація

Перехідний період до 3 серпня 2026 року

Технічне регулювання косметичної продукції в Україні знаходиться у процесі активної гармонізації з законодавством ЄС.

З 1 жовтня 2023 року відбулися значні зміни в регулюванні косметичної продукції. До цієї дати косметика вводилась в обіг на підставі дозвільного документу – позитивного висновку санітарно-епідеміологічної експертизи (далі – висновок СЕС), обов’язкове отримання якого вимагалося Законом України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”.

З 1 жовтня 2023 року вступив в дію Закон України “Про систему громадського здоров’я”, яким визнано таким, що втратив чинність Закон України “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” та виключено висновки СЕС з Переліку документів дозвільного характеру, що є додатком до Закону України “Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності”. 

Таким чином, висновки СЕС вже не є документами дозвільного характеру, в тому числі і для цілей підтвердження безпечності косметичної продукції для життя та здоров’я людини та здійснення господарської діяльності у сфері роздрібної торгівлі.

Ми професійно виконуємо роботи з регуляторної підтримки при розміщенні косметичної продукції на ринку України та ЄС, маємо глибокі знання українського і європейського законодавства, практичний досвід їх застосування. Наші послуги:

Наші фахівці відмінно володіють законодавством, листуються англійською мовою, мають великий досвід і зможуть відповісти на всі запитання. Почавши співробітництво з нами – Ви отримаєте якісний, професійний і швидкий результат.

Регуляторні вимоги до косметичної продукції можна розділити на такі періоди:
   

З 1 жовтня 2023 року

До косметичної продукції застосовуються лише загальні вимоги з питань безпечності. Закон України “Про загальну безпечність нехарчової продукції” встановлює обов’язок для виробників та імпортерів вводити в обіг лише безпечну продукцію, для  розповсюджувачів – не постачати продукцію, про яку їм відомо, що ця продукція не відповідає вимогам безпечності, та встановлює правила доведення безпечності продукції.

Продукція вважається безпечною, якщо вона відповідає вимогам щодо забезпечення безпечності продукції, встановленим законодавством. 

«Державні санітарні правила і норми безпеки продукції парфумерно-косметичної промисловості» (СанПіН 2.2.9.027-99) встановлюють гігієнічні вимоги та норми безпеки для здоров’я людини продукції парфумерно-косметичної промисловості. 

Безпека для здоров’я людини продукції парфумерно-косметичної промисловості – відсутність у готовій продукції токсичної, подразнюючої, сенсибілізуючої, фото сенсибілізуючої, дисхромічної чи іншої несприятливої дії на здоров’я людини, а також відсутність чи обмеження рівня забруднення патогенними, умовно патогенними та санітарно-показовими мікроорганізмами за умов застосування згідно з призначенням протягом гарантійного терміну зберігання. 

Також, СанПіН містить перелік заборонених речовин у складі продукції. Додержання вимог СанПіН є обов’язковим для підприємств, організацій та інших суб’єктів господарської діяльності незалежно від їх відомчого підпорядкування та форм власності, для громадських об’єднань, фізичних осіб.
   

3 3 серпня 2024 року

З 03.08.2024 року набирає чинності постанова КМУ від 20.01.2021 р. № 65 “Про затвердження Технічного регламенту на косметичну продукцію” (далі – регламент). Цей регламент розроблений на основі Регламенту (ЄС) №1223/2009 від 30 листопада 2009 року на косметичну продукцію та встановлює вимоги до косметичної продукції з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я людини.

Оскільки регламент встановлює спеціальні вимоги щодо забезпечення безпечності певного виду продукції (косметичної продукції), то в цьому випадку Закон України “Про загальну безпечність нехарчової продукції” застосовується в частині, що не врегульована регламентом.

Також постанова вносить косметичну продукцію до Переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1069.

Постановою встановлений дворічний перехідний період, протягом якого надання на ринку косметичної продукції, яка була введена в обіг до 3 серпня 2026 року, не може бути заборонено або обмежено через невідповідність такої косметичної продукції вимогам Технічного регламенту. Тобто, косметична продукція, яка була введена в обіг до 03.08.2026, може надаватися на ринку (тобто реалізовуватися) без приведення її у відповідність. Іншими словами, вироблена або імпортована і введена в обіг косметична продукція може продаватися без будь-яких додаткових дій до закінчення терміну її придатності.

Таким чином, з 03.08.2024 – 03.08.2026 року косметична продукція може вводитися в обіг як за загальним законодавством про безпечність – Законом України “Про загальну безпечність нехарчової продукції”, так і за Технічним регламентом на косметичну продукцію. 
   

З 03.08.2026 року

Вся косметична продукція, що вводиться в обіг повинна відповідати вимогам Технічного регламенту, а також всім іншим застосованим актам. 

   
Наші послуги і роботи

Компанія «Кратія» надає повну регуляторну підтримку та супроводжує на всіх етапах розміщення косметичної продукції на ринку України та ЄС:

Ми володіємо потрібними знаннями і досвідом проведення робіт, відмінно говоримо і пишемо англійською. Ми візьмемо на себе керівництво і організацію процесу, допоможемо сформувати пакет документів і провести процедуру в стислі терміни.

Попередні консультації ми надаємо безкоштовно, дзвоніть нам за телефоном +38 (068) 064-78-31+38 (044) 223-61-67, або пишіть на е-мейл info@cratia.ua, або приїжджайте на зустріч безпосередньо до нашого офісу.

Ми професійно виконуємо реєстрацію лікарських засобів, оцінку відповідності медичних виробів, сертифікацію косметики, засобів для дезінфекції та спеціальних харчових продуктів в Україні.
Найкраще про нашу експертизу та якість роботи можуть розповісти наші партнери, міжнародні корпорації та національні виробники. За більш ніж 15 років роботи ми виконали роботи для:

  • понад 150 виробників лікарських засобів та активних субстанцій,
  • понад 800 виробників медичних виробів та техніки,
  • понад 300 виробників спеціальних харчових продуктів та косметичних засобів.
Необхідна консультація?
Залиште заявку і ми зв’яжемось з Вами:
error: Content is protected !!