Протягом останніх місяців було прийнято ряд законодавчих актів, які суттєво впливають на регулювання лікарських засобів, а саме: заборона рекламної інформації на маркуванні та інформації про інших, ніж Виробник та Заявник, осіб, що вводиться в дію з 18 січня 2025 року; паралельний імпорт лікарських засобів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, […]
Новини стосовно маркування харчових продуктів в Україні
Інформуємо стосовно найбільш актуальних новин щодо харчових продуктів в Україні.
Мовний Закон. 16 липня набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови, як державної”. Закон встановлює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, проте регулює лише суспільні відносини та не втручається у приватне життя.
Закон впливає на інформацію для користувача (маркування продукції, інструкція), рекламні та промоційні матеріали, веб-сайти, публічні заходи (семінари, конференції) та багато іншого. Для значної частини положень встановлено перехідні періоди строком від 6 місяців.
Інформація для споживачів. Закон України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів” введено в дію 6 серпня 2019 року. Закон встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти, перелік обов’язкової інформації, відповідальність операторів ринку та інше.
Серед найбільш значущих змін на маркуванні:
- обов’язкове виділення речовин або продуктів, які спричиняють алергію або непереносимість;
- зазначенная часових характеристик у вигляді “Краще спожити до..” або “Краще спожити до кінця…”;
- необхідність зазначення країни походження харчового продукту або інгредієнту (у передбачених випадках);
- гармонізація форми надання інформації про поживну цінність з європейськими вимогами;
- зазначення даних про оператора ринку, відповідального за інформацію про харчовий продукт;
- введено нові поняття “офіційна назва”, “звична назва”, “описова назва”, “мінімальний термін придатності” та інше;
- вимоги до дистанційного продажу.
Оскільки зазначені зміни суттєво впливають на маркування харчового продукту, то був встановлений трирічний перехідний період (до 06.08.2022 року), протягом якого дозволяється виробництво та/або введення в обіг продуктів, які відповідають вимогам попереднього законодавства. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.
Одиниці SI. У 2015 році на виконання вимог Угоди про асоціацію з ЄС Україна прийняла Правила застосування одиниць вимірювання (Наказ Мінекономрозвитку № 914 від 04.08.2015 р.). Згідно з Правилами, всі виробники споживчої продукції зобов’язані позначати вимірювання продукції одиницями вимірювання Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо). До такої продукції відносяться:
- харчові продукти (у тому числі дієтичні добавки);
- лікарські засоби;
- медичні вироби;
- косметичні засоби;
- засоби для дезінфекції та інші.
Наприкінці 2018 року були прийняті зміни до Наказу № 914, які відтермінували перехідний період до 01 січня 2021 року. Таким чином, звертаємо увагу на те, що маркування харчових продуктів, що вводяться в обіг з 01.01.2021, повинно виконуватися з урахуванням міжнародних одиниць SI.
Усі зазначені зміни стосуються насамперед маркування. Маєте запитання? Напишіть нам листа на info@cratia.ua, зателефонуйте +38 044 361-48-28 чи завітайте на зустріч.