HACCP / ISO 22000
Згідно з вимогою Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку повинні розробити, запровадити та використовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю в критичних точках НАССР (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) (далі – система НАССР).
Діючі процедури системи НАССР можуть бути розроблені на основі вимог Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 року «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» і це є достатнім для виконання вимог законодавства.
Система НАССР є основною концепцією, на якій будуються всі міжнародно визнані програми управління безпечністю харчових продуктів.
Ми професійно виконуємо роботи з регулювання та легалізації дієтичних добавок, дитячого харчування, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та контролю ваги. Ми маємо глибокі знання вимог законодавства та практик роботи контролюючих органів. Ми готові запропонувати:
|
Система НАССР включає виявлення та оцінку потенційних джерел небезпеки для харчових продуктів з метою встановлення процедури проактивного контролю та зменшення ризику. Вона має вирішальне значення для виявлення та запобігання виникненню небезпек при виробництві харчових продуктів. Замість того, щоб просто контролювати основні харчові ризики вже в готовому продукті, план НАССР передбачає суворий моніторинг кожного етапу процесу виробництва, щоб запобігти виникненню небезпеки забруднення.
Сфера застосування концепції НАССР не обмежується лише безпосередніми виробниками харчової продукції, але повинна бути розроблена і впроваджена у всіх операторів ринку, які здійснюють зберігання та реалізацію харчових продуктів (супермаркети, аптеки, точки роздрібної торгівлі, ресторанні мережі та мережі швидкого харчування, готелі тощо).
Для операторів ринку харчової промисловості система НАССР дозволяє мінімізувати ризики, пов’язані з безпечністю їх продукту, а відповідно і забезпечити безпеку населення та підтримувати репутацію компанії.
При цьому сертифікація системи НАССР законом не вимагається. Але сертифікована система та наявність сертифікату значно підвищує довіру зарубіжних партнерів до підприємств, де діє прийнята в міжнародній практиці система і відкриває зовнішні ринки для експорту. Крім того, наявність сертифікату є конкурентною перевагою для участі в різних тендерах.
Завдяки своїй ефективності в запобіганні виникненні небезпек забруднення концепція НАССР стала ключовою частиною для розроблення декількох стандартів, які застосовуються в окремих країнах і регіонах або в окремих ланках харчового ланцюга. Найбільш вживані наступні з них:
- ISO 22000 Системи управління безпекою харчових продуктів – вимоги для будь-яких організацій харчового ланцюга – стандарт, розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO);
- BRС (British Retail Consortium Global Standard) – британський стандарт асоціації роздрібних торговців;
- IFS (International Food Standard) – міжнародний стандарт роздрібних торговців;
- Dutch HACCP – голландський стандарт на систему НАССР;
- FSSC 22000 – стандарт для виробників окремих категорій харчових продуктів, який об’єднує вимоги ISO 22000 та PAS 220, прийнятий об’єднанням фахівців щодо харчової безпеки Global Food Safety Initiative (GSFI).
Кому потрібен НАССР?
Наступні оператори ринку харчових продуктів поетапно зобов’язані впровадити концепцію аналізу небезпек і критичних контрольних точок (HACCP):
- виробники інгредієнтів;
- виробники і постачальники харчових продуктів (в тому числі дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, харчових продуктів для контролю ваги, дитячого харчування);
- підприємства оптової і роздрібної торгівлі;
- підприємства громадського харчування;
- організації, що надають послуги транспортування, зберігання та дистрибуції харчової продукції;
- аптеки, що реалізують дієтичні добавки, дитяче харчування та інші харчові продукти.
Вимога щодо розробки і впровадження системи НАССР не поширюються лише на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність – виробництво, розведення та/або вирощування первинної продукції, у тому числі збір врожаю, доїння, розведення та/або утримання сільськогосподарських тварин до моменту їх умертвіння (забою), полювання, риболовля і збір врожаю дикорослих рослин.
Принципи НАССР:
В основі концепції НАССР лежать 7 принципів, які вказують як встановити, забезпечити виконання і управляти НАССР на виробництві. Принципи HACCP – це фокусування на ідентифікації, моніторингу і контролі небезпек в критичних контрольних точках по всьому ланцюгу виробництва:
- Проведення аналізу можливих ризиків.
- Визначення критичних контрольних точок (ККТ).
- Встановлення критичних меж для заходів контролю, з’єднаних з кожної виявленої ККТ.
- Встановлення системи моніторингу за контролем ККТ.
- Встановлення коригувальних дій, які необхідно вжити, в разі, коли результати моніторингу свідчать, що певна ККТ виходить з-під контролю.
- Встановлення процедур перевірки для підтвердження того, що система HACCP працює ефективно.
- Розроблення методів документування всіх процедур і ведення записів, пов’язаних із застосуванням цих принципів.
Вся відповідальність за впровадження системи НАССР і забезпечення виконання процедур покладена на оператора ринку. Система НАССР є предметом державних перевірок, які здійснює Держпродспоживслужба, тому недостатньо тільки розробити документацію, система повинна ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів.
Перевірка стану впровадження системи НАССР відбувається у формі аудиту і оператори ринку повинні надати компетентному органу докази відповідності їх діяльності встановленим вимогам. Такими доказами є документація, яка засвідчує наявність розроблених процедур та підтверджує застосування на підприємстві заходів щодо контролю безпечності і запобігання забруднення харчової продукції.
Оператори ринку зобов’язані зберігати документацію системи НАССР в установлений період часу.
За невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, передбачено накладання штрафу на оператора ринку.
Наші послуги
Ми професійно виконуємо роботи з легалізації дієтичних добавок, дитячого харчування, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей та контролю ваги. Наша команда володіє необхідними знаннями, досвідом і вміннями, наші фахівці володіють англійською мовою.
Ми пропонуємо:
- Оцінку складу продукту з поглибленим аналізом його рецептури та визначення чи відповідає продукт вимогам законодавства та встановленій категорії;
- Перевірка або розробка маркування та інструкції (листка-вкладиша);
- Організація проведення лабораторних досліджень на відповідність вимогам щодо безпечності та отримання Звіту з безпечності продукту;
- Підготовка та подача повідомлення про намір введення в обіг дитячого харчування, продуктів для спеціальних медичних цілей та для контролю ваги і дієтичних добавок;
- Розробка і впровадження НАССР / ISO 22000;
- Юридичний та консультаційний супровід виробника, імпортера.
Для початку співпраці або отримання консультації Ви можете зв’язатися з нами:
- за телефонами +38 044 361-48-28, +38 044 221-71-29,
- по e-mail: info@cratia.ua,
- або приїхати на зустріч до нас в офіс .